Archive
Monthly Archives: kesäkuu 2022

Pispalan Sottiisin kansantanssiteokset ottivat kantaa yhteiskunnallisiin ilmiöihin

Tiedote 19.6. Julkaisuvapaa.

Kansainvälinen kansantanssi- ja kansanmusiikkifestivaali kokosi 15.–19.6. Tampereelle toistatuhatta tanssin harrastajaa ja ammattilaista. Tapahtuma levittäytyi kaupunkiin aina Särkänniemestä Tullikamarille ja Taideratikkaan asti ja festivaalin 25 tilaisuuteen osallistui jopa 15 000 kävijää. Pispalan Sottiisi on yksi pohjoismaiden suurimmista ja merkittävimmistä alan tapahtumista ja se järjestettiin tänä kesänä jo 28. kerran.

Pispalan Sottiisi sai kansantanssista ja -musiikista kiinnostuneen yleisön poikkeuksellisen hyvin liikkeelle ja useat tilaisuudet olivat loppuunmyytyjä. Kansantanssi innosti ja kiinnosti uutta yleisöä ja Tampereella nähtiin kansantanssin luonto sen koko kukkeudessa. Konserteissa nähtiin paljon uutta, ilmaisullista kansantanssia ja kiinnostavia, ajatuksia herättäviä teoksia.

Kansantanssiryhmä Kirjavien teos Eteinen sai ensi-iltansa torstaina Tullikamarin Pakkahuoneella. Teos käsitteli taitavasti elämän valintatilanteita, sukupuolien ahtaita roolikäsityksiä ja ympäristökatoa. Tamperelaisen Sorokoska ryhmän ensi-illassa ollut Jouni Prittisen tanssiteos Tuntematon tanhuaja käsitteli ulkopuolisuuden kokemuksia tämän päivän Suomessa.

Valtikka vaihtuu -konsertissa perjantaina esiintyi Pispalan Sottiisin Vuoden 2022 kansantanssiyhtye PRO Turun Kansantanssin Ystävistä. PRO:n esitykset kuljettivat yleisön Ai mää vai? -teoksen kepeistä ja varsinaissuomalaisten huumoria hersyvistä repliikeistä Annikaisen virsi -teokseen ja sydänsurujen kipeyteen. Edellinen Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtye 2020 Kimurantti esitti samassa konsertissa omien unelmien ja ystävyyden tärkeydestä kertovan teoksen Naapurin Ville.

Pispalan Sottiisin yhteydessä järjestettyyn aikuisten ja nuorten kansantanssiryhmien Tanssimylly-katselmukseen osallistui peräti 31 tanssiryhmää. Ryhmät saivat katselmuksessa palautteen asiantuntijaraadilta, joka teki katselmuksen päätteeksi sarjanimeämiset sekä antoi kunniamaininnat neljässä eri ikäsarjassa. Tanssimylly-katselmuksen tulokset voi lukea Nuorisoseurojen verkkosivuilta.

Pispalan Sottiisin kansainväliset esiintyjävieraat saapuivat tänä kesänä Virosta ja Unkarista. Unkarilaisen Kis Malom Tánccsoport -ryhmän taiturimainen tanssi oli vahvaa ja vaikuttavaa. Aiemminkin Pispalan Sottiisissa vieraillut Hebe on nuorten tanssijoiden ryhmä Viron Viljandista. Viljandilaisten esiintymisissä hurmasi tanssijoiden kepeä askellus sekä ilmavuus ja kauneus.

Festivaalin ainoa sadepäivä sattui lauantaille, jolloin esitettiin Tampereen Näsinpuistossa aikuisten yhteisohjelma ”Haapa”. Sadesäästä huolimatta yleisö ja tanssijat kokivat yhdessä tanssin luonnon. Riina Hosion koreografioima teos liikkui Näsinpuistossa ja kansantanssijat tanssivat muun muassa puiden lomassa.

Festivaali sai arvokkaan päätöksen sunnuntaina, kun ääriään myöten yleisöstä täyttynyt Pyynikin palloiluhalli muuttui Metsän lapsi -suurteoksen näyttämöksi. Melli Metsämielestä kertovassa tarinassa esiintyi yli 250 lasta ja nuorta. Elena Vuoksiolan käsikirjoittama ja ohjaama teos kertoi luonnon ja metsän ainutlaatuisesta kyvystä inspiroida lasta leikkiin ja se oli teatterin ja tanssin ammattilaisten sekä tietysti lasten ja nuorten kansantanssiryhmien loistava taidonnäyte.

Pispalan Sottiisin järjestivät Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa ja se on järjestetty vuodesta 1970. Kansanmusiikin ja kansantanssin vuosi 2023 käynnistyy Folklandia-risteilyllä, joka seilaa jälleen folkin aallonharjalla 13.-14.1.2022 Nuorisoseurojen ja yli 50 taustajärjestäjien yhteistyönä. Syyskuussa 2023 järjestetään myös kansantanssin koulutus- ja konserttitapahtuma Tanssimania.

Tanssimyllyn tulokset luettavissa Nuorisoseurojen verkkosivuilta

Nuorisoseurojen joka toinen vuosi järjestettävä Tanssimylly-kansantanssikatselmus järjestettiin osana Pispalan Sottiisia 16.–19.6. Viikonlopun aikana nähtiin viisi katselmuskonserttia, joihin osallistui 350 tanssijaa 31 eri ryhmästä. Konsertit keräsivät Tampereen konservatoriolle 1500 katsojaa.

Tanssimyllyn raadissa oli tänäkin vuonna tanssin ja musiikin kokeneita ammattilaisia. 15–20-vuotiaat-, yli 35-vuotiaat- ja yli 55-vuotiaat -sarjoihin osallistuneiden ryhmien raatiin kuuluivat Salla Korja, Viljami Pekkala ja Jussi-Pekka Piirainen sekä sihteereinä Rene Ounaslehto ja Nelli Terävä.

Yleinen-sarjan raatiin kuuluivat Petri Hoppu, Tiina Lindblad ja Elisa Seppänen sekä sihteereinä Tatu Aspelund, Eeva-Maria Kauniskangas, Ida Kujala ja Jenna-Riikka Mäkinen.

Ryhmiä arvioineen ammattiraatien mukaan esityksissä näkyi valtava esittämisen ilo ja halu. Teokset olivat monipuolisia, moniulotteisia ja niissä ilmeni tanssin ja musiikin yhteyden kehittyminen ja paritanssien vahva nousu. Katselmus valoi luottamusta kansantanssin tulevaisuuteen.

Tanssimylly-katselmus taitosarjanimeämisineen on odotettu tapahtuma kansantanssiryhmille. Tulokset julkistettiin sunnuntaina 19.6. Pispalan Sottiisin päätöskonsertissa.

Voit lukea Tanssimyllyn 2022 taitosarjanimeämiset ja kunniamaininnat täältä.

Kuva: Kansantanssiryhmä Kimara, kuvaaja Timo Hukkanen

Anna asiakaspalautetta Pispalan Sottiisista

Pispalan Sottiisi toivoo festivaaliyleisön viihtyneen tapahtumassa 15.-19.6. Asiakkaat voivat antaa meille palautetta tapahtuman eri osa-alueista, kuten järjestelyistä, tilaisuuksista, ohjelmista, asiakaspalvelusta tai esimerkiksi viestinnästä. Palaute on meille tärkeää, sillä se auttaa meitä kehittämään tapahtumaamme!

Huomioithan palautetta antaessasi, ettei palautteeseen saa laittaa henkilötunnusta tai muuta luottamuksellista tietoa itsestäsi tai toisesta henkilöstä.

Kävijäkysely on Pirkanmaan festivaalien yhteinen.  Pääset kävijäkyselyymme täältä

Kyselyn yhteydessä on mahdollista jättää yhteystietonsa ja osallistua arvontaan.

Sovelluksessa ja lippuverkkokaupassa on ollut virheellistä tietoa

Pispalan Sottiisin Eventos Mobile -pohjaisessa sovelluksessa on ollut virheellistä tietoa. Päätöskonsertin paikaksi oli merkitty Tullikamarin Pakkahuone. Parasta pöytään - Pispalan Sottiisin puolivuosisataa -päätöskonsertti järjestetään kuitenkin Tampereen konservatoriolla sunnuntaina klo 19.6. klo 15. Myös Tanssimylly-katselmuksen esiintyjäjakoon on eksynyt virheellistä tietoa ja osa ryhmistä on ollut merkitty kahteen eri Tanssimylly-konserttiin. 

Suomen Nuorisoseurojen verkkokauppa Puodissa ennakkolipunmyynti on päättynyt liian aikaisin seuraaviin konsertteihin:
Tanssimylly 4
Tanssimylly 5
Tuntematon tanhuaja.

Nyt ennakkolipunmyyntiä on jatkettu. Konserteissa on tilaa ja yleisö voi ostaa konserttien lippuja täältä.

Pispalan Sottiisi pahoittelee tapahtunutta.

Tullikamarin konserttiin la 18.6. ovet avautuvat vasta klo 19.30

Lauantaina 18.6. Tampereen Tullikamarilla esitetään Pispalan Sottiisin Maailman tuulia -konsertti. Konsertti on Sottiisin viimeinen iltakonsertti. Tilaisuudessa esiintyvät Santasport Lapin Urheiluopisto teoksellaan "Rovaniemen markkinoilla 22", Hebe (EE), Siepakat Juniorit & Hehku, Cheza Ngoma-tanssiryhmä Menard Mpondaksen ohjaamana esittää teoksen WARRIOR, Kis Malom Tánccsoport (HU) sekä Pähiät: Omakuva.

Tullikamarin Pakkahuoneen ovet aukevat yleisölle ja konsertin ovilipunmyynti käynnistyy aiemmasta ilmoittelusta huolimatta vasta klo 19.30 alkaen. Pispalan Sottiisi pahoittelee muutoksesta aiheutuvia ongelmia.

Haapa-teokseen osallistuvia ryhmiä kehotetaan huomioimaan sadeolosuhteet

Aikuisten yhteisohjelma "Haapa" esitetään tänään lauantaina 18.6. klo 14–16 Tampereen Näsinpuistossa. Haapa-teos käsittelee ihmisen luontosuhdetta ja teosta esittää useat sadat kansantanssijat ympäri Suomen.

Festivaali-lauantaina Tampereen seudulle on luvattu sadesäätä. Haapa-teos esitetään Näsinpuistossa sateisesta säästä huolimatta. Haapa-teoksessa tanssivia ryhmiä kehotetaan pukeutumaan lämpimästi ja sateen kestävään vaatetukseen. Tanssijoille on varattu Näsinpuistoon kertakäyttösadetakkeja sekä mustia jätesäkkejä henkilökohtaisen omaisuuden suojaamiseen maastossa. 


Avajaiset ja Metsän lapsi -teos striimitaltiointeina Aamulehden verkkosivuille

Pispalan Sottiisin avajaisia 2022 vietettiin torstaina 16.6. klo 16–17 Laikunlavalla. Pispalan Sottiisin yhteistyökumppani Aamulehti näytti avajaiset suorana livestriiminä. Tilaisuus kesti tunnin ajan ja avajaisissa esiintyivät Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtye 2022 PRO Turun Kansantanssin Ystävistä sekä festivaalin kansainväliset vieraat Hebe (EE) ja Kis Malom Tánccsoport (HU). Tilaisuudessa nähtiin myös musiikillinen ja tanssillinen tervehys Fest Afrika -festivaalilta ja Cheza Ngoma -tanssiryhmältä.

Voit katsoa tallenteen tilaisuudesta täältä.

Metsän lapsi on draamallinen suurteos, joka huipentaa Pispalan Sottiisi -festivaalin sunnuntaina 19.6. Pyynikin palloiluhalli muuntuu silloin yli 250 lapsen ja nuorten tanssiteatterin näyttämöksi. Metsän lapsi kertoo Melli Metsämielestä, joka tempautuu mielikuvituksensa avulla mitä hurjimpaan metsäseikkailuun. Aamulehti näyttää esityksen suorana ja se on katsottavissa 30.6. asti tallenteena Aamulehden verkkosivuilla.

Lippuja Metsän lapsi -teokseen voi ostaa täältä

Livestriimiä pääset seuraamaan ja esityksen jälkeen tallenteen löydät täältä.


Lataa Pispalan Sottiisi -sovellus Eventos Mobile

Pispalan Sottiisiin tehdään tänä kesänä paperisia materiaaleja vain kolmannes edelliseen yleisötapahtumana järjestettyyn Sottiisiin (2018) verrattuna. Kestävän kehityksen hengessä myös paperinen festivaaliesite 2022 on painettu ympäristösertifikoidulle (FSC) paperille. 


Aiemmin paperisina painetut konserttien käsiohjelmat on viety verkkoon. Käsiohjelmat löytyvät osoitteesta sottiisi.fi/kasiohjelmat.

Festivaalilla on myös käytössä Pispalan Sottiisi -sovellus. Lataa sovelluskaupastasi Eventos Mobile ja näppäile tapahtuman pin-koodi 9784. Sovelluksessa voit suunnitella oman festivaali-ohjelmasi valitsemalla ohjelmistosta suosikkisi. Suosikit löytyvät tämän jälkeen sovelluksen etusivulta.

Festivaali-info palvelee Kulttuuritalo Laikulla

Pispalan Sottiisin festivaali-info palvelee Kulttuuritalo Laikulla (Keskustori 4). Info on avoinna seuraavasti:

To 16.6. klo 12–20
Pe 17.6. klo 12–20
La 18.6. klo 10–18

Festivaali-infosta voi noutaa esimerkiksi festivaalin osallistujapassit, ostaa Nuorisoseurat-tuotteita ja info tarjoaa yleisölle käytännön tietoa festivaalista. Info palvelee aukioloaikojen puitteissa myös myös puhelimitse p. +358 41 477 0084.

Pispalan Sottiisissa 15.–19.6. koetaan kansantanssin luonto 

Tiedote 14.6.2022. Julkaisuvapaa.

Kansainvälinen kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisi käynnistyy huomenna keskiviikkona 15.6. Tampere täyttyy viiden festivaalipäivän ajan värikkäistä kansallispuvuista, iloisista tanssiesityksistä, puhuttelevista ensi-iltateoksista ja näyttävistä yhteisohjelmista. Tänä vuonna erityisesti vastuullisiin valintoihin keskittyvän festivaalin teemana on ”tanssin luonto”. Tampereelle odotetaan yli 1000 tanssijaa Suomesta ja muista Euroopan maista. Pispalan Sottiisia on järjestetty vuodesta 1970 alkaen aina parillisina vuosina. 

Pyynikin palloiluhalli muuttuu Pispalan Sottiisissa teatteriksi, joka luo puitteet 260 lapsen ja nuoren esittämälle teokselle Metsän lapsi. Elena Vuoksiolan koreografioima teos kertoo luonnon ja metsän ainutlaatuisesta kyvystä inspiroida lasta leikkiin. Suomen Nuorisoseurat tuottaa vuosittain kansantanssin yhteisohjelmistoja eri-ikäisille harrastajille. Tansseja on harjoiteltu talven ja kevään aikana ja ne tulevat osaksi suurteoksia, joita esittävät yhdessä useat sadat kansantanssijat Pispalan Sottiisin festivaaliviikonlopun aikana.

Riina Hosion koreografioima Haapa pohdiskelee ihmisen luontosuhdetta. Aikuisten yhteisohjelma esitetään yli satapäisen esiintyjäjoukon voimin festivaalilauantaina 18.6. Tampereen Näsinpuistossa. Haapa-teoksesta tekee erikoisen se, että yleisö vaihtaa paikkaa Näsinpuistossa esityksen aikana kohtausten välillä ja katsoo teosta eri suunnista. 

Pispalan Sottiisissa nähdään myös kiinnostavia ensi-iltoja, jotka tarkastelevat ihmisyyden eri teemoja. Tamperelaisen Sorokoskan Tuntematon tanhuaja on Jouni Prittisen ohjaama ja koreografioima teos ja se käsittelee erilaisuuden ja toiseuden kokemuksia, joita syntyy Suomeen ulkomailta muuttaneella. Lappeenrantalaisen kansantanssiryhmä Kirjavien Eteinen on teos, joka heijastelee hetkeä, jossa teemme päätöksen, suuren tai pienen valinnan. Tilausteos sai alkunsa ryhmän tanssijoiden aikuistumiseen liittyvästä ahdingosta ja elämän valintatilanteista. Erilaisuutta ja monimuotoisuutta käsitellään myös oululaisen Pähiät-kansantanssiryhmän esittämässä teoksessa Omakuva. Teoksen syvyys kumpuaa kaipauksesta tulla hyväksytyksi omana itsenään ja ennen kaikkea siitä, kelpaako ihminen itse itselleen.

Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtyeeksi 2022 valittiin turkulainen PRO, joka tunnetaan varsinais-suomalaisen tanssiperinteen tulkitsijana ja edelläkävijänä. Kotimainen pääesiintyjä PRO nähdään muun muassa festivaalin avajaisissa Laikunlavalla torstaina 16.6. Festivaalin avajaiset ovat ilmaistapahtuma.

Kansainvälisiä vieraita Pispalan Sottiisiin saapuu tänä vuonna Unkarista ja Virosta. Unkarin Martonvásárista saapuva Kis Malom Tánccosoport koostuu 14–17-vuotiaista tanssijoista, ja heidän tanssinsa keskittyvät autenttisiin unkarilaisiin kansantansseihin, kuten Moldovai, Mezóségi, Sárközi ja Szilágysági. Ryhmän jäsenet opiskelevat kaupungin taidekoulussa, joka on tarjonnut kansantanssiopetusta jo 50 vuoden ajan. Virosta saapuva Hebe on nuorten ryhmä Viljandista. Nuoret 7–19-vuotiaat tanssijat taitavat nykytanssin, luovan tanssin ja kansantanssin ja vaikka esityksen pohja on kansanperinteessä, heidän esityksessään nähdäänkin sävyjä kaikista näistä tanssitaiteen lajeista.

Festivaalin yleisö pääsee tanssilattialle mukaan Tullikamarilla järjestettävissä iltatansseissa. Tansseissa on musisoimassa muun muassa tamperelainen Niinirannan pelimannit, oululainen Rällä ja Lappeenrannasta saapuva Polenta. 

Neljän vuoden tauon jälkeen yleisötapahtumana järjestettävän Pispalan Sottiisin sanoma on yksinkertainen: Tanssi on kuin luonnonvoima, ja Pispalan Sottiisi kutsuu löytämään tanssin luontoyhteyden!