Pispalan Sottiisissa 15.–19.6. koetaan kansantanssin luonto
Tiedote 14.6.2022. Julkaisuvapaa.
Kansainvälinen kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisi käynnistyy huomenna keskiviikkona 15.6. Tampere täyttyy viiden festivaalipäivän ajan värikkäistä kansallispuvuista, iloisista tanssiesityksistä, puhuttelevista ensi-iltateoksista ja näyttävistä yhteisohjelmista. Tänä vuonna erityisesti vastuullisiin valintoihin keskittyvän festivaalin teemana on ”tanssin luonto”. Tampereelle odotetaan yli 1000 tanssijaa Suomesta ja muista Euroopan maista. Pispalan Sottiisia on järjestetty vuodesta 1970 alkaen aina parillisina vuosina.
Pyynikin palloiluhalli muuttuu Pispalan Sottiisissa teatteriksi, joka luo puitteet 260 lapsen ja nuoren esittämälle teokselle Metsän lapsi. Elena Vuoksiolan koreografioima teos kertoo luonnon ja metsän ainutlaatuisesta kyvystä inspiroida lasta leikkiin. Suomen Nuorisoseurat tuottaa vuosittain kansantanssin yhteisohjelmistoja eri-ikäisille harrastajille. Tansseja on harjoiteltu talven ja kevään aikana ja ne tulevat osaksi suurteoksia, joita esittävät yhdessä useat sadat kansantanssijat Pispalan Sottiisin festivaaliviikonlopun aikana.
Riina Hosion koreografioima Haapa pohdiskelee ihmisen luontosuhdetta. Aikuisten yhteisohjelma esitetään yli satapäisen esiintyjäjoukon voimin festivaalilauantaina 18.6. Tampereen Näsinpuistossa. Haapa-teoksesta tekee erikoisen se, että yleisö vaihtaa paikkaa Näsinpuistossa esityksen aikana kohtausten välillä ja katsoo teosta eri suunnista.
Pispalan Sottiisissa nähdään myös kiinnostavia ensi-iltoja, jotka tarkastelevat ihmisyyden eri teemoja. Tamperelaisen Sorokoskan Tuntematon tanhuaja on Jouni Prittisen ohjaama ja koreografioima teos ja se käsittelee erilaisuuden ja toiseuden kokemuksia, joita syntyy Suomeen ulkomailta muuttaneella. Lappeenrantalaisen kansantanssiryhmä Kirjavien Eteinen on teos, joka heijastelee hetkeä, jossa teemme päätöksen, suuren tai pienen valinnan. Tilausteos sai alkunsa ryhmän tanssijoiden aikuistumiseen liittyvästä ahdingosta ja elämän valintatilanteista. Erilaisuutta ja monimuotoisuutta käsitellään myös oululaisen Pähiät-kansantanssiryhmän esittämässä teoksessa Omakuva. Teoksen syvyys kumpuaa kaipauksesta tulla hyväksytyksi omana itsenään ja ennen kaikkea siitä, kelpaako ihminen itse itselleen.
Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtyeeksi 2022 valittiin turkulainen PRO, joka tunnetaan varsinais-suomalaisen tanssiperinteen tulkitsijana ja edelläkävijänä. Kotimainen pääesiintyjä PRO nähdään muun muassa festivaalin avajaisissa Laikunlavalla torstaina 16.6. Festivaalin avajaiset ovat ilmaistapahtuma.
Kansainvälisiä vieraita Pispalan Sottiisiin saapuu tänä vuonna Unkarista ja Virosta. Unkarin Martonvásárista saapuva Kis Malom Tánccosoport koostuu 14–17-vuotiaista tanssijoista, ja heidän tanssinsa keskittyvät autenttisiin unkarilaisiin kansantansseihin, kuten Moldovai, Mezóségi, Sárközi ja Szilágysági. Ryhmän jäsenet opiskelevat kaupungin taidekoulussa, joka on tarjonnut kansantanssiopetusta jo 50 vuoden ajan. Virosta saapuva Hebe on nuorten ryhmä Viljandista. Nuoret 7–19-vuotiaat tanssijat taitavat nykytanssin, luovan tanssin ja kansantanssin ja vaikka esityksen pohja on kansanperinteessä, heidän esityksessään nähdäänkin sävyjä kaikista näistä tanssitaiteen lajeista.
Festivaalin yleisö pääsee tanssilattialle mukaan Tullikamarilla järjestettävissä iltatansseissa. Tansseissa on musisoimassa muun muassa tamperelainen Niinirannan pelimannit, oululainen Rällä ja Lappeenrannasta saapuva Polenta.
Neljän vuoden tauon jälkeen yleisötapahtumana järjestettävän Pispalan Sottiisin sanoma on yksinkertainen: Tanssi on kuin luonnonvoima, ja Pispalan Sottiisi kutsuu löytämään tanssin luontoyhteyden!