Anna tanssin koskettaa

Tanssissa on voimaa, joka ylittää sanat – liike puhuu, koskettaa ja yhdistää. Pispalan Sottiisin vuoden 2026 teemana on Anna tanssin koskettaa – kutsu pysähtyä tuntemaan, kohtaamaan ja jakamaan.

Tanssi koskettaa monin tavoin. Se voi olla hetki lavalla, jolloin yleisö pidättää hengitystään. Tai hetki lattialla, jolloin jalat seuraavat yhteistä rytmiä ja katseet kohtaavat. Se on muistojen virta, joka kantaa mukanaan kotiseudun säveliä tai uuden ystävyyden alku, joka syntyy yhteisessä piiritanssissa.

Tanssin kosketus voi olla henkinen – se herättää, liikuttaa ja antaa tilaa tunteille. Samalla se on konkreettinen: käsi kädessä, askel askeleelta syntyy yhteys toiseen ihmiseen. Pispalan Sottiisissa tämä kosketus saa monia muotoja – se näkyy lavalla, se soi musiikissa, se välittyy naurussa, liikkeessä ja läsnäolossa.

Vuoden 2026 festivaalilla haluamme pysähtyä tämän kosketuksen äärelle. Kutsumme osallistujat ja yleisön pohtimaan, mitä tanssi meille merkitsee ja millä tavoin se jättää jäljen – yksilöön, yhteisöön ja kulttuuriin. Miten tanssi yhdistää ihmisiä yli rajojen? Miten se rakentaa siltoja eri ikäpolvien, kielten ja kulttuurien välillä?

Anna tanssin koskettaa on lupaus avoimuudesta ja yhteydestä. Se muistuttaa siitä, että kansantanssi ei ole vain esitys – se on kohtaaminen. Se ei kuulu vain näyttämölle – vaan meille kaikille.

Tule mukaan kokemaan, miten tanssi voi koskettaa juuri sinua – sydämessä, sielussa ja liikkeessä.
Pispalan Sottiisi 2026 – Anna tanssin koskettaa.

Tanhulähettiläät kokoontuivat Pispalaan – kohti osallistavaa Sottiisia 2026

Vuoden 2026 Pispalan Sottiisin tanhulähettiläät kokoontuivat 3.–4.6. Tampereelle suunnittelemaan tulevan festivaalin osallistavaa ohjelmatuotantoa. Tapaaminen järjestettiin symbolisesti Pispalassa – alueella, jossa Pispalan Sottiisin tarina aikanaan alkoi. Inspiroiva ympäristö, näkymät Pyhäjärvelle ja Näsijärvelle sekä tanssikulttuurin vahvat juuret loivat otolliset puitteet ideoinnille ja yhteiselle työskentelylle.

Kahden päivän aikana tanhulähettiläät sukelsivat syvälle festivaalin teemaan Anna tanssin koskettaa, ja pohtivat, kuinka osallistujat – niin esiintyjät, yleisö kuin vapaaehtoisetkin – voidaan ottaa entistä vahvemmin mukaan tapahtuman rakentamiseen. Keskustelut kulkivat muun muassa yhteisöllisen esiintymisen, työpajojen ja kaupunkitilan valloituksen suuntiin. Ideoitiin, kuinka tanssin kosketus voisi näkyä ja tuntua kaupungilla – yllätyksinä, kohtaamisina ja osallistumisena.

Samalla käytiin tutustumassa Sottiisikilvan lähtöpaikkoihin Pispalassa, ja otettiinpa silloin parit tanssiaskelkin historiallisilla rinteillä. Liike yhdisti, kuten aina – ja muistutti konkreettisesti siitä, mistä Sottiisissa on kysymys: yhteisestä rytmistä, kohtaamisesta ja elävästä perinteestä.

Tanhulähettiläiden työ on tärkeä osa Pispalan Sottiisin valmistelua. He tuovat festivaaliin tuoreita näkökulmia, paikallistuntemusta ja kokemusta kentältä. Tavoitteena on rakentaa festivaali, jossa osallistuminen on jokaisen ulottuvilla – ei vain katsomossa, vaan myös tanssilattialla, kadulla, keskusteluissa ja koko tapahtumakokemuksessa.

Pispalan Sottiisi tanssitaan Tampereella 10.–14.6.2026. Tiedossa on jälleen unohtumaton juhla, jossa tanssi koskettaa – sydäntä, yhteisöä ja kaupunkia.

Tanhulähettiläät Pispalan Sottiisiin 2026 on valittu 

Pispalan Sottiisia tanssitaan ja soitetaan jälleen Tampereella 10.-14.6.2026. Pohjoismaiden merkittävin kansantanssifestivaali värittää kaupungin kadut, puistot ja konserttitilat yli 1000 kotimaisen ja kansainvälisen tanssijan ja soittajan voimin.  

Tulevalla festivaalilla jatketaan vuonna 2024 käynnistettyä osallistavan ohjelmatoiminnan mallia, jossa kansantanssin toimijoista valitut tanhulähettiläät toimivat ohjelmatyön tukijoina koordinoimalla tapahtuman teemallisia ja alueellisia ohjelmasisältöjä.  

Tanhulähettiläitä haettiin maaliskuussa ja saatujen hakemusten perusteella tanhulähettiläiksi on valittu Emma Laitinen, Maiju Laurila, Eveliina Pilke, Mitja Pilke, Siiri Suoniemi, Sofia Timonen, Elena Vuoksiola, sekä Jutta Wrangén.  

Tanhulähettiläät muodostavat myös tapahtuman taiteellisen työryhmän, joka käynnistää toimintansa kuluvan kevään aikana yhteistyössä Pispalan Sottiisin taiteellisen johtajan Petri Kauppisen kanssa. 

Ehdota seuraavaa Pispalan Sottiisin vuoden kansantanssiyhtyettä

Pispalan Sottiisin vuoden kansantanssiyhtye on nimetty vuodesta 1990 alkaen aina kahden vuoden välein ja se on yksi merkittävimmistä tunnustuspalkinnoista, jonka suomalainen kansantanssiryhmä voi saada. Vuoden kansantanssiyhtye nimetään aina parillisina vuosina ja valinnan suorittaa Pispalan Sottiisin päätoimikunta tapahtuman taiteellisen johtajan esityksestä. Kentältä tulleet ehdotukset ovat mukana ehdokasvalinnassa.

Vuoden kansantanssiyhtye julkistetaan vuoden alussa Folklandialla. Vuoden kansantanssiyhtye on Pispalan Sottiisin kesätapahtuman kotimainen pääesiintyjä. Vuoden yhtyeen kausi jatkuu myös seuraavan parittoman vuoden loppuun saakka, kunnes seuraava yhtye ottaa tunnustuksen vastaan. Suomen Nuorisoseurat myöntää vuoden kansantanssiyhtyeelle 3500 euron stipendin. Lisäksi vuoden kansantanssiyhtyeen osallistumista nuorisoseurojen tapahtumiin tuetaan erikseen sovittavilla tavoilla.

Voit jättää oman ehdotuksesi vuoden kansantanssiyhtyeeksi täältä löytyvällä lomakkeella 15.5.2025 mennessä.

Suomen Nuorisoseurat hakee tanhulähettiläitä Pispalan Sottiisin 2026 ohjelmatuotantoon 

Suomen Nuorisoseurat hakee Pispalan Sottiisin 10.-14.6.2026 ohjelmalliseen toteutukseen tanhulähettiläitä ajalle 1.5.2025-30.6.2026.  

Tanhulähettiläät suunnittelevat ja valmistelevat Pispalan Sottiisin osallistujille suunnattuja yhteisohjelmistoja. Yhteisohjelmistot toteutetaan Pispalan Sottiisissa 2026 osallistavilla menetelmillä yhdessä osallistuvien ryhmien kanssa. Tanhulähettiläät muodostavat yhdessä Pispalan Sottiisin taiteellisen johtajan Petri Kauppisen kanssa tapahtuman taiteellisen työryhmän. 

Yhteisohjelmistojen toteutusta varten muodostetaan niihin osallistuvista ryhmistä vakkoja ja vakkaneuvostoja. Tanhulähettiläät osallistuvat vakkaneuvostonsa kanssa yhteisohjelmistojen suunnitteluun sekä ideoivat vakkojen välisten kisailuja ja tempauksia.  

Pispalan Sottiisissa 2026 tanhulähettiläät johtavat oman vakkojensa ohjelmatoimintaa ja osallistavat vakassaan olevia tanssijoita ja soittajia yhteisiin esityksiin ja tempauksiin. Festivaaliviikon sunnuntaina järjestettävässä pääjuhlassa tanhulähettiläs vastaa oman vakkansa esityksellisen osuuden harjoittamisesta ja esityksestä. 

Tanhulähettiläänä toimimisesta maksetaan palkkiona 1250 euroa vuoden 2025 aikana ja 1250 euroa vuoden 2026 aikana. Lisäksi tanhulähettiläille korvataan ennakkoon sovitut matkakulut ja päivärahat järjestön matkustusohjeen mukaisesti.   

Hakemukset tanhulähettilääksi pyydetään lähettämään tämän linkin kautta 10.4. mennessä. 

Lisätietoja:  
Jukka Heinämäki, Suomen Nuorisoseurat, johtaja, tanssin tapahtumat puh 050 526 8957, jukka.heinamaki@nuorisoseurat.fi  

Pispalan Sottiisin 2026 ohjelmiston suunnittelu käynnistyy kevään aikana 

Pispalan Sottiisia tanssitaan ja soitetaan jälleen Tampereella 10.-14.6.2026. Pohjoismaiden merkittävin kansantanssifestivaali värittää kaupungin kadut, puistot ja konserttitilat yli 1000 kotimaisen ja kansainvälisen tanssijan ja soittajan voimin.  

Pispalan Sottiisi tarjoaa aiempaan tapaan mahdollisuuden tuoda esiin paikallista yhdessä tuotettua kansantanssia ja –musiikkia. Merkittävä osa vuoden 2024 Pispalan Sottiisin ohjelma rakennettiin yhdessä paikallisten ja alueellisten toimijoiden kanssa. Festivaalin tilaisuuksien ja päätösjuhlan ohjelmisto rakentui ryhmien omista ja eri puolilta maata koottujen vakkojen tuottamista esityksistä.  

Myös vuoden 2026 Pispalan Sottiisissa halutaan paikallisen tanssi- ja musiikkiperinteen olevan vahvasti esillä. Ohjelmiston tuottamiseen haetaan viimekertaiseen tapaan tanhulähettiläitä, jotka toimivat ohjelmatyön tukijoina Pispalan Sottiisissa koordinoimalla tapahtuman paikallisia ja alueellisia ohjelmasisältöjä. Tanhulähettiläät muodostavat tapahtuman myös taiteellisen työryhmän, joka käynnistää toimintansa kuluvan kevään aikana yhteistyössä Pispalan Sottiisin taiteellisen johtajan Petri Kauppisen kanssa. 

Pispalan Sottiisin tanhulähettilääksi on mahdollisuus hakeutua maaliskuun aikana ja siitä tiedotetaan tarkemmin maaliskuun alkupuolella. Mikäli olet kiinnostunut tanhulähettilään tehtävästä tai sinulle heräsi ajatuksia ja ideoita tulevan Sottiisin ohjelmasta asian suhteen, niin olethan rohkeasti yhteydessä.  

Lisätietoja: Suomen Nuorisoseurat, Jukka Heinämäki, jukka.heinamaki@nuorisoseurat.fi 

Uusi kansantanssifestivaali TRADI järjestetään 4.-6.4.2025 Tampereella

Ensimmäistä kertaa 4.-6.4.2025 järjestettävä kansantanssifestivaali TRADI on sykähdyttävä yhdistelmä kansantanssia ja –musiikkia. Keväinen festivaali tuo Tampereelle kansantanssin uusimmat tuulet ja rohkeimmat teokset, joissa perinteet saavat uuden muodon. Ohjelmassa nähdään uusia tanssiteoksia, jotka ammentavat sisältönsä rikkaasta kansanperinteestä, mutta katsovat myös rohkeasti tulevaisuuteen. 

TRADI-festivaalilla järjestetään myös yli 15-vuotiaiden kansantanssiryhmien Tanssimylly-katselmus, jossa esitellään lajin monimuotoisuutta eri puolilta Suomea. Iltaisin tunnelma nousee kattoon tanssijalkaa vipattavilla iltaklubeilla, joissa folkin rytmit vievät mukanaan. 

TRADI korvaa aiemmin järjestetyn Tanssimania -tapahtuman ja jatkossa se järjestetään aina parittomina vuosina. Parillisten vuosien kesäkuinen Pispalan Sottiisi ja joka vuotinen Folklandia-risteily tammikuussa jatkavat edelleen Nuorisoseurojen tapahtumaperheessä. 

Haluatko tarjota tanssiteostasi osaksi TRADI-festivaalin ohjelmaa? 

Kansantanssifestivaali TRADI haluaa tarjota estradin kansantanssista ja –musiikista inspiraationsa saaneille uusille ja laadukkaille tanssiteoksille. Mikäli näkisit teoksesi sopivan tulevan festivaalin ohjelmistoon, ole rohkeasti yhteydessä täyttämällä tämän linkin kautta avautuva lomake 2.11. mennessä.

Festivaalin ohjelmaan valittavat teokset päätetään marraskuun aikana ja kiinnostuksensa osoittaneihin otetaan yhteys marraskuun puoleen väliin mennessä. 

Luvassa on energinen ja elinvoimainen tapahtuma, jossa liike, rytmi ja perinne kohtaavat! 

Kansantanssifestivaali TRADIn järjestää Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.  

Lisätietoja 

Jukka Heinämäki, johtaja, tanssin tapahtumat 
puh. 050 526 8957, jukka.heinamaki@nuorisoseurat.fi  

www.tradi.fi, @sottiisi 

Pispalan Sottiisisssa juhlistettiin tanhua 1100 tanssijan ja soittajan voimin

Tanhussa on voimaa. Kuva Ville Kurki.

Pispalan Sottiisin kansainvälinen kansantanssifestivaali järjestettiin 12.-16.6.2024 ja se kokosi yhteen 1100 kansantanssijaa ja kansanmuusikkoa Suomesta, Latviasta, Ukrainasta ja Virosta. Festivaali levittäytyi eri puolilla Tampereen keskusta-aluetta keräten yhteensä noin 12 000 kävijää.

Ilo ja riemu oli Tampereella käsinkosketeltavaa, kun tuhannet katsojat pääsivät nauttimaan kansantanssin ja kansanmusiikin ammattilaisten ja harrastajien esityksistä. Konserteissa nähdyt teokset ja tanssit ihastuttivat, koskettivat ja hämmästyttivät. Myös kansainväliset esiintyjäryhmät kiittivät Pispalan Sottiisin ainutlaatuista tunnelmaa. Pispalan Sottiisi osallistui myös Manse Pride-kulkueeseen, jossa tanssijoista ja soittajista koottu folk-blokki näkyi ja kuului omana värikkäänä kokonaisuutenaan.  

Tanssirallista kannustavaa palautetta

Pispalan Sottiisin yhteydessä järjestettyyn lasten ja nuorten kansantanssikatselmukseen Tanssiralliin osallistui yhteensä 28 ryhmää eri puolilta Suomea. Jokainen ryhmä sai raadilta suullisen palautteen sekä vertaispalautetta toisilta osallistujilta. Katselmuksen raati esitti kiitoksen ryhmille hyvästä ja laadukkaasta kasvatuksellisesta työstä ja jakoi sarjaluokituksia ja tunnustuksia ryhmille tanssin ja musiikin eri osa-alueista. 

Kansantanssikiltaan uusia kansantanssimestareita

Suomen Nuorisoseurat nimesi Pispalan Sottiisin yhteydessä kansantanssikiltaansa uusia kansantanssimestareita. Tänä vuonna kiltaan nimettiin Béla Gazdag Hollolasta, Ilkka Köngäs Rovaniemeltä, Tuija-Liisa Leino Lemiltä ja Kirsti Valli Ilmajoelta. 

I Love Tanhu!

Kansantanssifestivaali huipentui sunnuntaina 16.6. Pyynikin urheilukentällä pidettyyn I Love Tanhu! -pääjuhlaan, jossa nähtiin kaikkien alueellisten vakkojen esitykset, kansainvälisten tanssiryhmien esitykset sekä festivaalin huikea yhteinen lopetustanssi. 

Pispalan Sottiisin järjestivät yhteistyössä Suomen Nuorisoseurat ja Tampereen kaupunki. Seuraavan kerran festivaalia juhlitaan kesäkuussa 2026. Sottiisin toteuttamiseen osallistui yli 150 vapaaehtoisen joukko, joka teki tapahtumasta mahdollista! 

Tanssirallin vertaispalaute liikuttavan kannustavaa 

Lasten ja nuorten Tanssiralli -kansantanssikatselmus järjestettiin osana kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisia 13.-15.6.2024. Suomen Nuorisoseurojen järjestämässä Pispalan Sottiisissa oli tänä vuonna mukana ennätykselliset 1100 osallistujaa, joista Tanssiralliin osallistui 28 ryhmää.  

Tanssirallin tarkoituksena on aktivoida kansantanssiryhmiä kehittämään harrastustoimintaansa. Lisäksi tavoitteena on tanssi- ja esiintymistaitojen kehittäminen arviointiraadin antaman palautteen pohjalta. Raadeissa olivat tänä vuonna tanssinopettajat Jukka Saari, Hanna Poikela ja Nelli Terävä sekä Timo Filip Salonen, Siina Toimela, Petri Hoppu ja Emma Kantelinen.

“Ihanan erilaiset essut” 

Tanssirallin raati kiitti erityisesti kaikkia tanssijoita, huoltajia ja yleisöä ihanasta, korvia huumaavasta kannustamisesta sekä toisten vilpittömästä kehumisesta: “Kiitos jokaiselle ohjaajalle, tanssinopettajalle ja huoltajalle, joka kannustaa lapsia ja nuoria näkemään muissa hyvää ja rohkaisevat ihailemaan, kehumaan, hurraamaan ja katsomaan muiden esityksiä.”

Esityskokonaisuuksissa oli myös huomioitu lasten ja nuorten toiveet, tarpeet ja unelmat ja esityksiä oli luotu yhdessä tanssijoiden kanssa. 

Esityksissä käsiteltiin ajankohtaisia teemoja 

Kansantanssin suosio on kasvanut, mikä näkyy sekä ryhmien määrän että niiden koon kasvuna. Useissa esityksissä käsiteltiin lasten ja nuorten omaa kokemusmaailmaa, yksinäisyyttä ja ystävyyttä sekä tanssikavereiden merkitystä. Mukana oli paljon poikkitaiteellisia kokonaisuuksia, jotka yllättivät laululla, lausunnalla ja jopa räpillä ollen silti kiinteästi ja raikkaasti kiinni kansantanssin viitekehyksessä. 

Jokainen ryhmä sai raadilta suullisen palautteen sekä vertaispalautetta toisilta osallistujilta. Näiden lisäksi raati laati yleispalautteen sekä myöhemmin ryhmille lähetettävän kirjallisen palautteen. Tanssiralliin osallistuvat ryhmät saivat halutessaan raadilta sarjanimeämisen rauta-, pronssi-, hopea- tai kultasarjaan. 

Sarjanimeämiset 

Kultahippusarja

Pyörre, Nuorisoseura Vilikas Oulusta: Rohkea ja reipas, monipuolinen kokonaisuus. 

10-vuotiaat ja nuoremmat 

PikkuOttoset II, Kaustisen Nuorisoseura: Varmaa tanssimista ryhmän ja parin kanssa. Kulta. 

Kipehnet, Siepakat: Vauhdikas ja innostunut ryhmä. Pronssi. 

Kierros, Nuorisoseura Rajan Nuoret: Vauhtia ja vaarallisia ohituksia huvipuistossa. Hopea. 

Tanhutatit, Lahden Tanhuujat: Leikin iloa ja rohkeaa esiintymistä. Hopea. 

Mattien ja Maijojen Lilleroiset, Matit ja Maijat: Pontevia askelikkoja ja leikillistä meininkiä. Pronssi. 

Kiikku, Nuorisoseura Vilikas: Lennokasta menoa pitkän kokonaisuuden muistaen. Rauta.

13-vuotiaat ja nuoremmat 

Motoran Ripakat, Nuorisoseura Motora: Rohkeaa ilmaisua ystävyydestä. Hopea.   

Kansulit, Siilinjärven kansantanssijat: Monipuolisen harjoittelun näkyminen esityskokonaisuudessa. Rauta. 

Pikku Ottoset I, Kaustisen Nuorisoseura: Yleisön mukaansatempaava riemukas esitys. Pronssi.  

Ropina, Oulunsalon Nuorisoseura: Hauska ja raikas teema kantoi läpi esityskokonaisuuden. Hopea.  

Pieksut, Siepakat: Ajankohtaisen teeman äärellä oleva voimakas ja valloittava ryhmä. Hopea. 

Nutukkaat, Siepakat: Kypsää polskataituruutta. Pronssi. 

Huipakat, Lahden tanhuujat: Keinuvaa taidokasta valssi ja rauhallista läsnäoloa. Pronssi. 

Harmonikan 11-13 -vuotiaat, Nuorisoseura Harmonikka: Ylpeästi kannettu oman alueen perinteitä nostava kokonaisuus. Pronssi. 

Tuiske, Nuorisoseura Karjalan Nuoret: Visuaalisesti vahva teos ja monitaidokas ryhmä. Hopea. 

Loiste, Oulaisten Nuorisoseura: Hymyn nostattava ja tasapainonen kokonaisuus. 

Mattien ja Maijojen Midit, Matit ja Maijat: Motivoituneen ja voimakkaan ryhmän vaivaton taidonnäyte. Kulta. 

Ralli, Nuorioseura Vilikas: Kypsän tanssitaidon omaava ryhmä, leikkiä unohtamatta. Kulta. 

16-vuotiaat ja nuoremmat 

JunioriOttoset I, Kaustisen Nuorisoseura: Rohkeaa kehonkäyttöä, massiivista soundia. Kulta. 

Šavissa, Aitomäen Nuorisoseura: Ainutlaatuista musiikin ja liikkeen yhdistämistä. Pronssi. 

Hippa, Nuorisoseura Vilikas: Paritanssivariaatioiden monipuolista käyttöä. Hopea. 

Siepat, Siepakat: Aitoa lämmintä läsnäoloa. Hopea. 

Säpinä, Lahden Tanhuujat: Laulun ja rytmiikan luontevaa yhdistämistä. Pronssi. 

Karkelo, Nuorisoseura Rajan Nuoret: Rohkeaa heittäytymistä ilmaisuun ja tarinankerrontaan. Hopea. 

Jutatokka, Jutarinki: Juurevaa ja vauhdikasta menoa sopivassa suhteessa. Pronssi. 

Kaiku, Nuorisoseura Rajan Nuoret: Ison ryhmän näyttävä kokonaisuus. Pronssi. 

Karkelo, Klaukkalan nuorisoseura: Rohkeaa läsnäoloa, kantavaa laulua. Pronssi. 

Kunniamaininnat 

  • Béla Gazdagin laatimien esityskokonaisuuksien laulullisuudesta.  
  • Šavissa- ryhmä – omasta sävellyksestä ja musisoinnista.
  • Susanna Kivinen ja Kierros-ryhmä – upeasta yhteistyöstä Huvipuisto-teeman ilmentämisessä.
  • Kaustisen Nuoriseura – musiikkitoiminnasta ja soiton yhteydestä tanssiin.  
  • Nuorisoseura Rajan Nuorten Karkelo-ryhmä – oman idean ja koreografian luomisesta ja kehittelemisestä.
  • Motoran Ripakat -omakohtaisuudesta ja kirjeiden karismaattisesta lausunnasta.
  • Pieksut – Katu-uskottavasti tanhukengät jalassa räppäämisestä.
  • Kansanmusiikkiyhtye Hehku – hyvästä työskentelystä tanssin ja tanssijoiden kanssa.
  • Huipakat, Hilma Ignatius – Laulun tulkinnasta.
  • Kansulit – Esimerkillisestä sivulajien harjoittelusta. 

Lisätiedot

Teija Nikkari, tanssin palvelutuottaja
teija.nikkari@nuorisoseurat.fi
puh. 044 744 3939

Neljä ansioitunutta kansantanssijaa nimetty kansantanssimestareiksi 

Suomen Nuorisoseurojen kansantanssikiltaan on nimetty uusia jäseniä. Kansantanssimestareiksi kutsutut kiltalaiset ovat ansioituneita ja pitkään alalla toimineita henkilöitä, jotka ovat työllään edistäneet kansanperinteen säilyttämistä ja uusiutumista. Uusia kansantanssimestareita nimetään kahden vuoden välein Pispalan Sottiisin kansantanssifestivaalin yhteydessä. 

Béla Gazdag, Hollola 
Béla Gazdag on unkarilainen kansantanssinopettaja ja koreografi, joka on rikastuttanut suomalaista kansantanssikenttää uniikilla tavalla. Hän on omistautunut säilyttämään ja levittämään perinteistä unkarilaista kansantanssia sekä opettanut tanssia eri puolilla maailmaa. 

Ilkka Köngäs, Rovaniemi 
Ilkka Köngäs on ollut keskeisessä roolissa kansantanssinopettajien ammattikoulutuksen kehittämisessä ja kerännyt lukuisia palkintoja niin kotimaassa kuin ulkomailla. Ilkka on toiminut Tervolan Nuorisoseuran Tanhuajien ja Siepakoiden taiteellisena johtajana, Lapin läänin kansantanssiyhtye Rimpparemmin toiminnanjohtajana ja monissa muissa keskeisissä tehtävissä. Hänelle on myönnetty Pro Arte Lapponiae -mitali ansiokkaasta toiminnasta Lapin läänin taiteen ja kulttuurin hyväksi. 

Tuija-Liisa Leino, Lemi 
Tuija-Liisa Leino on tehnyt pitkän uran kansantanssin parissa. Hän on toiminut ohjaajana ja järjestäjänä useissa nuorisoseurojen tapahtumissa ja on tunnettu vuosikymmenten kokemuksestaan alalla. Hänen työtään arvostetaan laajalti kansantanssipiireissä Suomessa. 

Kirsti Valli, Ilmajoki 
Kirsti ”Kipa” Valli on Ilmajoen Nuorisoseuran aktiivinen jäsen, joka on omistanut tanssille koko elämänsä. Hän on toiminut nuorten ja aikuisten ohjaajana kansantanssikerhoissa kotikunnassaan Ilmajoella ja Etelä-Pohjanmaalla. Kipan koreografiat ja laaja esiintymiskokemus ulottuvat ympäri Suomen ja Euroopan. Hän on myös aktiivinen kouluttaja ja kansallispukujen puolestapuhuja. 

Uudet kansantanssimestarit Tuija-Liisa Leino, Kirsti Valli, Ilkka Könkään puolesta palkinnon vastaanottanut Mikko Köngäs sekä Béla Gazdag. Kuva Ville Kurki.

Kansantanssimestariksi valittavan tulee täyttää useita seuraavista kriteereistä: vähintään 60 vuoden ikä, pitkäaikainen kansantanssiharrastus, ohjaajana toimiminen, suurten esitysten vetäminen, järjestöllisen toiminnan edistäminen, koreografioiden tuottaminen, työ lasten ja nuorten kanssa, kansainvälinen osallistuminen, tuomarina toimiminen, kansanperinteen säilyttäminen, pukukulttuurin edistäminen, oman osaamisen kehittäminen, aktiivinen tapahtumiin osallistuminen sekä monipuolinen taito kansantanssissa ja -musiikissa, luovuus, karismaattisuus ja innostavuus. 

Nuorisoseurojen kansantanssikilta on perustettu vuonna 2012. Kiltaan on aiemmin nimetty Sirkka Viitanen, Rauni Riikonen, Liisa Villanen, Eila Ala-Kiuttu, Pentti Kainulainen, Rainer Maunula, Leena Aspegren, Laura Hakojärvi, Mirja Hynynen, Pirjo Nuortila, Ilpo Salonen, Lea Virta, Marja Viitanen, Anja Mikkola, Jussi Malinen, Väinö Kreko, Antti Savilampi, Ulla Laine, Tauno Häkkinen, Aimo Hentinen ja Hannu Nipuli. 

Lisätiedot

Jukka Heinämäki, johtaja, tanssin tapahtumat
jukka.heinamaki@nuorisoseurat.fi
puh. 050 526 8957

1 2 3 13