Pispalan Sottiisin ensi-iltateokset käsittelevät aikuistumisen ahdinkoa ja markkinakulttuuria 

Pispalan Sottiisissa 15.–19.6. nähdään kiinnostavia ja aiheiltaan ajankohtaisia ensi-iltoja. Suurin osa ensi-iltateoksista edustaa uutta, näyttämöllistä kansantanssia, jossa ilmaisu ja tunteiden sekä tunnelmien välittäminen nousevat esiin. Ensi-iltansa Tampereella saavat muun muassa lappeenrantalaisten Kirjavien teos Eteinen, Lapin urheiluopisto Santasportin teos Rovaniemen markkinoilla 22 sekä tamperelaisen Sorokoskan Tuntematon tanhuaja -teos. Pispalan Sottiisi on yksi Pohjoismaiden suurimmista kansanmusiikki- ja kansantanssifestivaaleista.  

Eteinen heijastelee hetkeä, jossa teemme päätöksen, suuren tai pienen valinnan. Kansantanssiryhmä Kirjavien tilausteos sai alkunsa ryhmän tanssijoiden aikuistumiseen liittyvästä ahdingosta ja elämän valintatilanteista. Teoksen inspiraationa ovat olleet kysymykset parisuhteesta, perheenlisäyksestä sekä ilmastokriisin myötä ympäristön hätätilasta. Yhtenä näkökulmana tanssiteoksessa on myös valintoihin liittyvä vastuu ja se, miten edellisten sukupolvien tekemät valinnat ovat vaikuttaneet käsillämme olevaan hetkeen. Ahdistavasta tematiikasta huolimatta Nuorisoseura Rajan Nuorten Kirjavat-ryhmä ja kansanmusiikkiyhtye Polenta haluavat herättää teoksellaan toiveen paremmasta tulevaisuudesta. Teos on Hanna Poikelan koreografioima. Musiikin on säveltänyt ja sovittanut Petri Prauda 

Rovaniemen markkinoilla 22 vie katsojan Lapin keskeisimmälle foorumille. Rovaniemen markkinat ovat yksi Suomen historian tunnetuimmista kauppapaikoista ja ne ovat tuoneet pohjoiseen Suomeen valtakunnan uutuudet, viihdettä, eksotiikkaa ja olleet samalla elävä kaupungin keskus. 1800-luvulta lähtien toimineen, perinteisen toritapahtuman merkitys on nykyään kuitenkin muuttunut, ja Rovaniemen markkinat palvelee ennen kaikkea Lappiin matkustaneita turisteja. Paikallisille markkinatoiminta on siirtyneet verkkoon, sosiaaliseen mediaan tai pop up -myyntikohteisiin. Tanssiteatteriteos on Piia Semerin ja Viljami Pekkalan koreografioima. 

Sorokoskan Tuntematon tanhuaja tutkii ulkopuolisen tuloa suomalaiseen yhteiskuntaan. Jouni Prittisen ohjaama ja koreografioima teos käsittelee erilaisuuden ja toiseuden kokemuksia, joita syntyy Suomeen ulkomailta muuttaneella. Teos pohtii, millaiseen tilanteeseen hän joutuu tullessaan. Miten uusi ja vieras liikekieli sopeutuu suomalaiseen liikekieleen, ja mitä seuraa niiden yhdistämisestä? Sorokoska tunnetaan tasokkaasta ja ennakkoluulottomasta tavasta tehdä uusia teoksia, mikä näkyy ohjelmiston monipuolisuudessa ja tanssijoiden taiturimaisessa tavassa olla läsnä lavalla. Tuntematon tanhuaja on tamperelaisen Sorokoskan 30-vuotisjuhlavuoden pääteos. Teoksen musiikit on säveltänyt Esko Järvelä. 

Muita ensi-iltansa saavia tanssikokonaisuuksia Pispalan Sottiisissa ovat esimerkiksi oululaisen Pähiät-ryhmän Omakuva-teos sekä Tampereen Nuorisoseuran Vinkkarit-ryhmän kokonaisuus RakaFlow. 

Kansainvälinen kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisi järjestetään Tampereella 15.–19.6. Katso koko ohjelmisto ja osta liput www.sottiisi.fi. Median edustajat voivat akkreditoitua festivaalille 7.6. mennessä www.sottiisi.fi/medialle. Kuvia menneiden vuosien Pispalan Sottiisi -tapahtumista www.nuorisoseurat.kuvat.fi