Saa tanssia! -teos

Pispalan Sottiisin 50-vuotisjuhlien ydin on Saa tanssia! -teoksessa. Teos esitetään ja tanssitaan lauantaina 17.10.2020 Tampere-talon Sorsapuistosalissa. Tanssiteos tarjoaa katsojille ja osallistujille läsnäolon ja hetkessä elämisen kokemuksen, sillä myös yleisö otetaan mukaan teokseen. Saa tanssia! -teoksen taiteellisena johtajana on tanssitaiteilija Petri Kauppinen (MFA) ja musiikin tuottaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin koulutusohjelman maisteriopiskelijoista koostuva ryhmä Anne-Mari Kivimäen (MuT) johdolla.

"Saa tanssia -produktiossa palataan Pispalan Sottiisin 50-vuotisjuhlien kunniaksi elävän tanssin äärelle. Tällä kertaa tanssijat ovat lähes kokonaan vapautettuja etukäteen harjoitelluista koreografioista. Tanssiväkeä haastetaankin nyt paneutumaan kansanomaisen paritanssin saloihin. Rohkaisemme toisiamme tutkimaan tanssien luonteenpiirteitä, tanssijoiden ja muusikoiden välistä kommunikaatiota sekä kehon ja mielen vapauttamista. Kansanomaisessa paritanssissa tekijyys ja tanssin omistajuus kuuluu tanssijoille itselleen. 

Saa tanssia on Pispalan Sottiisin kunniaksi järjestetyt synttärikemut, jossa pääosassa on kansanomainen paritanssi. Väki saa tanssia polskaa, jenkkaa, sottiisia, valssia, masurkkaa ja vaikka mitä. Pääroolissa on vapaasti muuntuva tanssi, johon kaikki juhlaan osallistujat voivat tulla mukaan omalla tyylillään. Ja koska Sottiisi on iki-ihanan 70-luvun lapsi, pyydetään myös vieraita pukeutumaan 70-luvun hengessä.

Saa tanssia -kemujen keskiössä on hyvä meininki ja ihmisten kohtaaminen. Katsojan ja esiintyjän tai muusikon ja tanssijan rajaviivat häilyvät eikä yllätyksiä tule puuttumaan. Juhlan päättää tietysti Pispalan Sottiisi -tanssi, joka on koostettu perinteisistä sottiisivariaatioista. Kaikki tanssimateriaali on esillä tanssiriemu.fi sivustolla ja sitä opettavat mm. Pispalan Sottiisin paritanssilähettiläät. Kannattaa tutustua tähän taitavaan ja mukavaan porukkaan." - Petri Kauppinen, SottiisiMoves 2020 taiteellinen johtaja

  Saa tanssia! vs. Saako soittaa!

"Saako soittaa! -yhtyeen musiikissa on mukana uutta ja vanhaa. Tarkoitus on tehdä uusia tanssittavia musiikkikappaleita ja etsiä ja sovittaa vanhoja klassikoita. Saako soittaa! -orkesterilla svengaa niin polkat, polskat kuin masurkat. Orkesteri hakee uusia tuulia käyttäen akustisia perinnesoittimia ja uusimpia elektronisia nykyvimpaimia. Musiikki vie juhlaväen ihanasti laidasta laitaan ja antaa sykettä ja tukea paritanssijoille."  - Anne-Mari Kivimäki, Saako Soittaa! -yhtyeen johtaja
Paritanssipari

Kuva: Petri Kivinen

Mukaan juhlaan? 

Tutustu ohjeeseen, jossa harjoitusaikataulu ja puvustusohjeet (pdf) >>
Saa tanssia! -kokonaisuus koostuu kansanomaisesta paritanssista. Valittuja tanssilajeja tanssitaan vapaasti varioiden. Kokonaisuutta täydentävät kaavatanssit, joita tanssitaan ennakkoon harjoitellun kaavan mukaan. Myös kaavatanssit on valittu paritanssien joukosta. Tanssien materiaalit on julkaistu osoitteessa www.tanssinriemu.fi.