Työ ja ilonpito -pääjuhla

Työtä ja ilonpitoa sadan vuoden takaa

Pispalan Sottiisin pääjuhla Työ ja ilonpito on tanssillinen kokonaisuus, jossa liikutaan työn ja työväen maailmasta lasten ja nuorten leikkiin, herraskaisten tansseihin ja lopulta kaiken kansan yhteistanssiin. Työ ja ilonpito kutsuu kansantanssijat kautta maan osallistumaan suurteokseen, joka tanssitaan lauantaina 16.6. klo 19 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen TähtiAreenalla yli tuhannen esiintyjän voimin.

Sata vuotta sitten kaikki oli kovin toisenlaista. Vastahan Finlaysonin Plevnan kutomosaliin oli syttynyt ensimmäinen sähkövalo vuonna 1882. Koskia valjastettiin tehtaiden tarpeeseen. Maaseudun väki lähti liikkeelle kaupunkeihin työn ja leivän perässä. Suomi oli juuri itsenäistynyt, mutta eli edelleen kansakuntana vahvassa murroksessa.

Työstä oli tullut tuotantoa; tehtaat puhisivat ja jyskyttivät höyryn ja painekattiloiden voimalla. Palovahdit kiersivät kaupungilla turvaamassa kaupunkilaisten eloa. Kaikki oli uutta ja jännittävää. Se houkutteli ilonpitoon sekä kohtaamaan muualta tulleita ihmisiä. Lapset kirmasivat kaupungin kujilla, pullamummo leikitti ja laulatti, nuoret ottivat mallia aikuisista sekä hyvässä että pahassa; paloviinaa poltettiin ja myös maisteltiin.

Kansakunta alkoi luoda perusteita tasa-arvolle ja yhdenvertaisuudelle. Työn tekemiselle haluttiin raamit, joissa ei enää ollut sijaa mielivallalle eikä ainakaan ulkoapäin määrätyille säädöksille. Oman leimansa elämiseen loi epävarmuus tulevaisuudesta.

Tähän ajankuvaan sijoittuu yli 1000 esiintyjän ”Työ ja ilonpito” -tanssiteos, joka esitetään Pispalan Sottiisissa Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa lauantaina 16.6.2018. Tanssiteos henkii siltojen rakentamista ja sovinnon teemaa.

”Työ ja ilonpito” –tanssiteos on rekonstruktio Pispalan Sottiisissa 1990 esitetystä saman nimisestä tanssidraamasta. Nyt koreografeina toimivat Jutta Wrangén, Petri Kauppinen, Hannu Nipuli, Jukka Heinämäki ja Petri Hoppu sekä Oamkin opiskelijat. Musiikista vastaavat Anne-Mari Kivimäki, Eero Grundström sekä Suistamon Sähkö

Työ ja ilonpito tarjoaa esiintymismahdollisuuden kaikenikäisille ja -tasoisille tanssijoille. Tanssiohjeet, videot ja musiikit löytyvät osoitteesta www.tanssinriemu.fi

Työ ja ilonpito 2018 kohtausluettelo

 1. Tehdasosuus, kutsuosuus
  kor. Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijat ja Petri Kauppinen
 2. Virsuilla (Taitotaso A)
  Kor. Jutta Wrangén
 3. Rattaasta (Taitotaso B)
  Kor. Jutta Wrangén
 4. Poljento (Taitotaso C)
  Kor. Petri Hoppu
 5. Herrasväen tanssit, kutsuosuus
  Kor. Petri Hoppu
 6. Nurkkatanssit (Taitotaso D), kutsuosuus
  Kor. Hannu Nipuli
 7. Noita laulan, joita tiiän (Taitotaso aikuiset)
  Kor. Jukka Heinämäki
 8. Finaali (Kaikki)
   Kor. Petri Kauppinen


Alustava harjoitusaikataulu Tanssinriemu.fi-sivulla tämän linkin takana.