Pähiät

Oululainen kansantanssiryhmä Pähiät nauttii suomalaisesta kansanperinteestä pelkäämättä tanhuanarkistisia twistejä. Ennen muuta Pähiät tahtovat kokea ja välittää tunteita tanssimalla.
Ryhmän ohjelmistoon kuuluu niin traditionaalisia tansseja kuin kantaaottavia näyttämöteoksia. Ensi vuonna 5-vuotissynttäreitään viettävä ryhmä on käsitellyt teoksissaan aiemmin mm. tahatonta lapsettomuutta ja ilmastonmuutosta.

Tanssimylly-katselmuksessa sekä Pispalan Sottiisin Maailman tuulia -konsertissa Pähiät tuovat näyttämölle valoa ja varjoa teoksellaan Omakuva. Omakuva-teos on saanut inspiroitaationsa Ellen Thesleffin ja Helene Schjerfbeckin omakuvista. Lisäksi Pähiöiden omat lapsuus- ja nuoruuskuvat ovat olleet mukana teosprosessissa. Niiden avulla on kiinnitytty hetkiin, jolloin tanssijat ovat kokeneet olleensa vapaita maailman, ja itsensä, odotuksista ja paineista.

Omakuva on kuva itsestä, omasta sisimmästä. Meissä jokaisessa on valoa ja varjoa, inhoa ja lempeyttä, julmuutta ja hyväksyvää myötätuntoa. 
Teos on kunnianosoitus erilaisuudelle, monimuotoisuudelle ja omanlaisuudelle. Teos on omistettu jokaiselle, joka on joskus miettinyt, kelpaanko minä.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut työskentelyä teoksessa.

Teoksen koreografi ja ohjaaja: Elena Vuoksiola
Musiikit:
1. Garmarna: Kashmir, säv. Kenneth Cosimo & Stefan Brisland-Ferner
2. Arve Henriksen: Hambopolskavalsen, säv. Gjermund Larsen